torstai 3. maaliskuuta 2016

Tutkimus lantiorangan välilevypullistuman hoidosta otsonilla

Uusi kiinalainen 192 potilaan tutkimus lantiorangan välilevynpullistumasta johtuvien alaselän kipujen hoidossa. Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista A-ryhmää hoidettiin TT-kuvauksen avulla suoritetuilla happi-otsoni-injektiolla sekä kollagenaasi-injektiolla. B-ryhmä sai samat hoidot, mutta ennen otsoni- ja kollagnenaasi-injektioita, heille suoritettiin Psoas compartment block –toimenpide, jossa perifeerisellä hermostimulaattorilla (sähköstimulaattori) aiheutettiin lantionalueen hermosolmuihin stimulaatio, joka vähentää kipua. Ehkäpä kyseiselle toimenpiteelle löytyy jo suomalainekin nimi, mutta en lähtenyt arvailemaan enkä kuluttamaan energiaa sen etsimiseen.

Tulokset olivat molemmissa ryhmissä hyviä. B-ryhmässä ensimmäisen viikon tulos oli parempi (86,5% onnistumisaste) kuin A-ryhmässä (64,2% onnistuminen). Näin ollen Psoas compartment block –toimenpide selvästi nopeutti otsoni- ja kollagenaasi-injektioiden tehoa. Kuitenkin 1, 3 ja 6 kuukauden jälkiseurannoissa erot eivät enää olleet tilastollisesti merkittäviä ja esimerkiksi puolen vuoden jälkiseurannassa onnistumisprosentit olivat 86,3 % (A-ryhmä) ja 91,7% (B-ryhmä). 

TT-kuvauksen avulla suoritettu happi-otsoni-injektio on tutkitusti tehokas menetelmä, ja sadoissa tutkimuksissa sen onnistumisprosentti on ollut 70-90 riippuen potilasjoukosta ja ongelman vakavuudesta ja hoidon suoritusmenetelmästä. Tässä tutkimuksessa päästiin onnistumisprosenttien yläpäähän tai jopa hieman yli. Hoito katsotaan onnistuneeksi silloin kun kivut joko katoavat täysin tai ainakin lievenevät niin paljon, etteivät haittaa päivittäisiä askareita. Tässä uudessa tutkimuksessa otsoniterapia oli yhdistetty kollagenaasiin, mistä siitäkin on jo aiemmin tullut muutamia tutkimuksia. Täysin uutta sen sijaan oli otsonin yhdistäminen Psoas compartment block –toimenpiteeseen, joka selvästi nopeutti vaikutusta ja mahdollisesti lisäsi onnistumisen todennäköisyyttä myös pitkällä aikavälillä. Tuolloin erot kuitenkin olivat niin pieniä, ettei tämä tutkimus selkeästi osoittanut toimenpiteen lisäarvoa pelkkään otsoni+ kollagenaasi-injektioihin tai jopa pelkkään otsoniin (jota ei tässä tutkimuksessa tutkittu). Joka tapauksessa tämäkin tutkimus tarjosi lisätodisteita otsonin hämmästyttävästä tehosta selkäkipujen hoidossa, ja tiettyjen lisätoimenpiteiden avulla tätäkin tehoa voidaan vielä lisätä ja/tai nopeuttaa.

Linkki PubMed-tietokantaan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25041326

1 kommentti:

  1. Minulla on pitkä tarina mutta yritän ihan lyhyesti. Olen sitä mieltä vaikka lääkärit eivät ymmärrä että olen saanut 35 v rokotepolion joka vei miut täysin työkyvyttömäksi . Olen nyt 70v ja näyttää siltä että olen saanut polion myöhäisoireyhtymän. Se tuli talvella ja huhtikuussa olin petipotilas, alkoi selästä ja iski lanne -ristirankaan ja lonkkaniveliin. Ensimmäinen polio vei minut 5 vuodeksi petipoitlaaksi ja koin hirveitä aaltomaisia tuskia , odotin vai kuolemaa avuksi. Mutta se ei tullut vaan yksi rouva vei minut uimahalliin tuskin pystyin kävelemään enää , mutta aloin sitten käymään usein uimassa minulla oli pienet lapset innostamassa , ja kuinka ollakkaan aloin toipumaan pikkuhiljaa mutta vakavat vammat on selkärangassa , mag,kuvat näyttää mitä on selässä tapahtunut sinä aikana ja neurologisia vammoja on vakavia mutta niistä enemmän myöh. Nyt aloitin uimaan taas ja olen nyt päässyt pystyyn ja sisällä voin kävellä ja istua jonkun aikaa .Olin huhtikuun täysin liikuntakyvytön tämä tuli täysin akuutisti taas samalla tavalla kuin v.86 jolloin sairastuin heti välittömästi myös silloin. Selkärangassa on vaurioita en osaa niistä selostaa, voisin lähettää kopiot . Lonkkanivelet tuntuu hupenevan nopeasti v 21 oli 1 asteen kuluma ja nyt v 22 jo toisen asteen kulumat . Kivut ei juuri paljoa ole hellittäneet . siellä painaa iskiasta joku pullistuma nyt mag. 2022 ja on siellä ollut kolme pullistumaa selkäytimeen päin jolloin makasin kuoleman kielissä monta vuotta. 80 luv.kuvattu mag. 2005. Puh 0413143994 Pirjo Ranta-aho -Arffman os pitkäänsalontie 799 , 62570 Särkilä. huom! email- pirjo.rantaaho@outlook.com

    VastaaPoista