maanantai 13. marraskuuta 2017

Otsonoitu seesamiöljy uusiutuvien haavaisten aftojen hoidossa


Aftat ovat suun limakalvon haavaumia, jotka ovat yleensä kivuliaita tai kutiavia. Aftat eivät ole tarttuvia. Noin puolet ihmisistä kärsii aftoista. Niitä voi ilmaantua jopa muutaman viikon välein. Yleensä aftat ilmestyvät ensi kerran lapsuusiässä. Suurimmalla osalla vaiva loppuu noin 30 ikävuoteen mennessä. Aftat paranevat yleensä itsestään noin 7–10 vuorokaudessa. Suurimpien aftojen paraneminen voi kuitenkin viedä jopa 6 viikkoa.

Intialaiset tutkijat (Dharmavaram ym. 2015) tekivät hiljattain tutkimuksen otsonoidun seesamiöljyn tehosta aftojen hoitoon. Tutkimus oli satunnaistettu ja sokkoutettu, ja siihen otti osa yhteensä 30 potilasta, joiden keski-ikä oli hieman alle 23 vuotta. heillä oli diagnosoitu suun haavaiset ja säännöllisesti uusiutuvat ja pitkäkestoiset aftat. Potilaat jaettiin kolmeen toisiaan vastaavaan ryhmään, joissa hoidettava aine vaihteli seuraavasti:
 •  Ryhmää 1. hoidettiin otsonoidulla öljyllä (Öljyn laatua ei mainittu, mutta valmistaja oli Ozone Forum India, joka tuohon aikaan valmisti juuri otsonoitua seesamiöljyä).
 • Ryhmää 2. hoidettiin otsonoimattomalla seesamiöljyllä.
 • Ryhmä 3. oli plaseboryhmä, jota hoidettiin ainoastaan tislatulla vedellä.
Kaikki hoidettavat aineet oli kuitenkin pakattu identtisiin pakkauksiin, eivätkä hoidettavat potilaat tienneet, mitä ainetta heidän aftoihinsa siveltiin. Potilaita neuvottiin olemaan syömättä ja juomatta tuntia ennen aineen annostelua. Annosteluja tehtiin viisi kertaa päivässä viiden päivän ajan, ja kullakin kerralla hoidettavaan aftaan siveltiin kaksi tippaa tutkittavaa ainetta. Potilailta tiedusteltiin mahdollista kivun vähenemistä ja haavojen kokoa tarkkailtiin ja mitattiin 2,4 ja 6 päivänä hoidon aloittamisesta.

Tulokset olivat lupaavia. VAS-asteikolla mitattu kipu väheni niin otsonoitua seesaiöljyä kuin pelkkää seesamiöljyäkin käyttäneillä kutakuinkin samaa tahtia. Aluksi se oli noin 8 ja Väheni merkittävästi jo 2. ja 4. päiviin mennessä. Kuudentena päivänä VAS-arvo 1,5 otsonoidulla öljyllä ja 1,8 otsonoimattomalla öljyllä hoidetuilla potilailla. Sen sijaan lumelääke ei vaikuttanut 2. ja 4. päivään mennessä juuri lainkaan, ja kuudentenakin päivänä sitä saaneiden kivut olivat selvästi suurempia kuin 1. ja 2. ryhmissä.

Haavojen paraneminen oli selvästi nopeinta juuri otsonoidulla öljyllä. Aftaisen havan paranemiseen käyettiin seuraavaa numeerista luonnehdintaa:

 • Taso 4. Aftainen haava ummessa
 • Taso 3. Huomattava haavan koheneminen (Haava lähes ongelmaton ja siinä on vain minimaalisesti tai ei lainkaan kipua, ja visuaalisesti se on huomattavasti pienentynyt).
 • Taso 2. Kohtalainen koheneminen (Haava on näkyvä, joskin punoitus, kipu ja haavan koko ovat jonkin verran vähentyneet).
 • Taso 1. Pientä kohenemista (haava on näkyvä, mutta sen koossa, punoituksessa ja kivussa on pientä vähenemistä).
 • Taso 0. Ei muutosta ensimmäisen päivän tilanteeseen, tai haava pahentunut, samoin kuin punoitus, kipu ja/tai koko.
Tällä asteikolla otsonoitua öljyä käyttäneet olivat jo 2. päivänä keskimäärin 2. tasolla, 4. päivänä 3,20 tasolla ja 6. päivänä 3,70 tasolla, eli paranemisprosessi alkoi välittömästi, ja haavat olivat pääosin parantuneita viimeisenä päivänä.

Myös pelkkä seesamiöljy auttoi. 2. päivänä haavat olivat keskimäärin 0,90 tasolla, 4. päivänä 2,40 tasolla ja 6. päivänä 3,10 tasolla, eli pääosin huomattavasti kohentuneet ja muutama jopa umpeutunut. Otsonoituun seesamiöljyyn nähden paranemisprosessi oli kuitenkin selvästi hitaampaa.

Plasebo, eli tislattu vesi ei juurikaan auttanut. 2. päivänä haavat olivat keskimäärin 0,20 tasolla, 4. päivänä 0,30 tasolla ja 6. päivänä 0,40 tasolla, eli minimaalista kohenemista ajan kanssa tapahtui, mutta tällä vauhdilla paranemiseen menisi useita viikkoja.

Otsonoitu seesamiöljy on otsonoiduista öljyistä ollut suosikkini jo usean vuoden ajan. Tämä tutkimus selittää osittain sen syyn. Pelkkä seesamiöljy näet on tämän(kin) tutkimuksen mukaan hyvin hoitavaa ja nopeuttaa merkittävästi haavan paranemista. Toki paraneminen oli silti selvästi hitaampaa kuin otsonoidulla seesamiöljyllä, mutta plaseboon nähden hyvinkin tehokasta. Lisäksi kipu pelkällä seesamiöljyllä väheni kutakuinkin yhtä tehokkaasti kuin otsonoidulla seesamiöljyllä. En tarkasti tiedä syitä, mikä tai mitkä yhdisteet seesamiöljyssä ihonhoidossa erityisesti auttavat. Sienan yliopistossa suoritetuissa vertailevissa eläinkoetutkimuksissa (Valacchi ym. 2013) otsonoitu seesamiöljy nopeutti ihoa uusivin kasvutekijöiden tuotantoa ja paransi koe-eläinten haavoja merkittävästi nopeammin kuin otsonoitu oliivi- tai pellavansiemenöljy. Nykytietämyksen perusteella se näyttäkin olevan otsonoiduista öljyistä kaikkein paras. 

Viitteet 

Dharmavaram, Ayesha Thabusum, R. Sudhakara Reddy, ja Rajesh Nallakunta. ”’Ozone’ - the New NEMESIS of Canker Sore”. Journal of Clinical and Diagnostic Research 9(3): ZC01-04, 2015.

Valacchi, G., I. Zanardi, Y. Lim, G. Belmonte, C. Miracco, C. Sticozzi, V. Bocci, and V. Travagli. “Ozonated Oils as Functional Dermatological Matrices: Effects on the Wound Healing Process Using SKH1 Mice.” International Journal of Pharmaceutics 458(1): 65–73, 2013.

5 kommenttia:

 1. Hei! Kärsin kasvoissani olevista finneistä (joskus tulevat sormenpään kokoisina kipeinä patteina) ja mustapäistä, samalla iho on kuitenkin myös varsinkin vesipesun jälkeen kuiva ja hilseilevä. Olen kokeillut lukuisia "kikkoja" tilanteen helpottamiseksi aina ruokavaliomuutoksista erilaisiin rasvoihin ja lisäravinteisiin ja vaiva vain jatkuu.Haluaisin kokeilla otsonoituja ihonhoitotuottuotteita.Suositteletko otsonoidun seesamiöljyn käyttöä vai sheavoihin tehtyä kasvovoidetta? Kasvovoide kiinnostaa käyttömukavuutensa takia, mutta onko näiden tehokkuudessa eroa? Onkohan otsonoiduista ihonhoitotuotteista apua kasvojen arpiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Otsonoitu seesamiöljy on näistä kahdesta varmempi valinta. Siinä on selvästi enemmän otsonoitua rasvaa. Sheavoiteen imeytyvys on parempaa ja siksi se voi tehostaa vaikutusta ja toki varsinkin päiväsaikaan on miellyttävämpää. Silti on ymmärrettävää, ettei alkuu viitsi kaikkea kokeilla ja tämän vuoksi suosittelen ensin öljyä. Jos ja kun siitä on apua, voi sitten myöhemmin hankkia voidettakin. Akneiho ei välttämättä pidä puhtaasta rasvasta, ja ensimmäisten päivien aikana iho saattaa kukkia normaalia enemmän. Silti viimeistään parin viikon jälkeen hyötyjen pitäisi olla haittoja suurempia.
   Ihoa otsonoidut tuotteet uusii, ja kenties arvetkin voivat ajan kanssa hälventyä. Tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan ole ja arvet ovat toki arpia, eli mitään nopeaa vaikutusta ei kannata näilläkään tuotteilla odottaa.

   Poista
 2. Auttaisiko otsonoitua oliiviöljy päänahan hilseilyyn, joka on ilmaantunut kovan stressin vuoksi? Aiemmin ongelmia ei ole ollut. Kotoa löytyisi tuota otsonoitua oliiviöljyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päänahan hilseilyyn ei tutkimustietoa ole. Esimerkiksi minulla iho kuitenkin hilseilee jonkin verran talvella, kun ilma on kuivaa, ja siihen otsonoitu öljy/voide on hyvin auttanut. Hilseily voi myös johtua sieni-ihottumasta, ja monet hilseshampoot sisältävätkin sienilääkkeitä. Oikein otsonoitu öljy on antimikrobista ja pääsääntöisesti tehoaa hyvin hilsettä aiheuttaviin sieniin. Epämukavaahan tuollaisen öljyn käyttö päänahkaan voi olla, mutta kokeilemalla se teho sitten selviää.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista