torstai 28. toukokuuta 2015

Uusi tutkimus tukkeutuneen munajohtimen hoidosta otsoniterapiallaMunajohtimen tukkeutuminen on yleisin hedelmättömyyden aiheuttaja naisilla. Kiinalaiset tutkijat Shaanxin yliopistosairaalasta päättivät kokeilla otsoniterapian vaikutusta kyseiseen vaivaan. Tutkimukseen valittiin kaikkiaan 400 naista, jotka jaettiin satunnaisesti kahteen 200 potilaan ryhmään. Toista ryhmää hoidettiin otsoniterapialla ja toista perinteisin menetelmin.

Toimenpiteet aloitettiin 3-7 päivää kuukautisten päättymisestä. Ulkosynnyttimet ja emätin desinfioitiin ja tukkeutunutta munajohdinta tarkasteltiin angiografialla. Tukoksen löydyttyä sen alueelle injektoitiin sopivan katetrin avulla hitaasti 5-10 ml happi-otsoniseosta. Tämän jälkeen munajohtimen tukkeuma avattiin, jona jälkeen avaaminen varmistettiin varjoaineen avulla. Tämän jälkeen otsoni-injektiot suoritettiin vielä 1-2 kertaa joka kahden päivän välein. 3-7 seitsemän päivän kuluttua seuraavista kuukautisista 1-2 otsoni-injektiota suoritettiin vielä kerran. Perinteistä hoitoa saaneessa ryhmässä toimenpide oli muuten sama, mutta otsoni-injektioiden sijaan potilaat saivat 20 ml fysiologista suolaliuosta, johon oli lisätty 5 mg deksametasonia, 4000 yksikköä kymotrypsiiniä ja 80000 yksikköä gentamisiinia.

Potilaat tarkastettiin kuusi kuukautta hoitojen jälkeen, ja vielä kuuden kuukauden kuluttua siitä, heitä haastateltiin puhelimitse. Proksimaalisen munajohtimen avaus onnistui 94%:lla otsoniryhmässä ja 93:lla verrokkiryhmässä, eli ero ei ollut tilastollisesti merkittävä. Distaalisen munajohtimen avaus onnistui 56%:lla otsoniryhmässä ja 45%:lla kontrolliryhmässä. Ero ryhmien välillä oli tilastollisesti merkittävä. Kuuden kuukauden jälkiseurannassa kokonaisavautuminen oli otsoniryhmässä 93% ja kontrolliryhmässä 79% eron ollessa tilastollisesti merkittävä. Uudelleenumpeutuminen oli otsoniryhmässä myös merkittävästi vähäisempää (5% vs. 21%). Kaikkein tärkeintä oli kuitenkin naisten hedelmällisyyden palautuminen. 12 kuukauden kuluttua raskaana ilmoittivat olevansa 56% otsonilla hoidetuista ja vain 43% perinteistä hoitoa saaneista, ja ero edelleen oli merkittävä.

Tutkijat pitivätkin otsoniterapiaa lupaavana apumenetelmänä munajohtimen tukkeutumisesta aiheutuneen hedelmällisyyden hoidossa. He painottivat myös, että tutkimuksen suuri potilasmäärä tekee tuloksista luotettavan, mutta toivoivat myös että aiheesta tehtäisiin vielä pitkäkestoisempia tutkimuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti