sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Otsoniterapia lihasjännitysten aiheuttamien selkäkipujen hoidossa - uudehko tutkimus

Selkäkipujen hoito otsonilla on kaikkein tutkituin otsoniterapian osa-alue. Tämä koskee kuitenkin vain välilevyperäisiä selkäkipuja. Kroonisten lihasjännitysten aiheuttamat selkäkivut ovat jopa yleisempiä, mutta toisaalta usein muutamassa päivässä tai viimeistään viikossa ohimenevä. Joskus tämäntyyppiset spasmiset kivut kroonistuvat, jolloin nekin vaativat intensiivistä hoitoa. Löysin äskettäin tämäntyyppisiä selkäkipuja koskevan tutkimuksen, joka on tehty Saudi-Arabiassa ja julkaistu jo vuonna 2011. Tutkimus on siinäkin mielessä merkittävä, että siinä hoitomuotona oli niin sanottu otsonisauna- tai kammio. Se on itsehoitomuotona yleistynyt varsinkin Pohjois-Amerikassa, mutta kliinisiä tutkimuksia sen käytöstä on ollut niukasti saatavilla.

Tutkimuksessa oli mukana 35-45 -vuotiaita naispotilaita. Heidät jaettiin kahteen 16 potilaan ryhmään, joista ensimmäinen sai perinteisiä hoitoja sisältäen fysikaalista hoitoa, infrapunahoitoa, hierontaa ja terapeuttisia harjoituksia kuuden viikon ajan. Toisessa ryhmässä potilaat olivat otsonikammiossa (pää tietysti ulkopuolella, otsonia ei hengitetä!) kahdesti viikossa neljän viikon ajan 20 minuuttia kerrallaan. Lisäksi he tekivät ensimmäisen ryhmän tavoin terapeuttisia harjoituksia kuuden viikon ajan.

Molemmissa ryhmissä tulokset olivat hyviä, mutta otsoniryhmässä jopa parempia. Erot tosin olivat pieniä, eikä niitä voi sanoa tilastollisesti merkittäviksi. Ei silti liene sattumaa, että jokaisen tutkitun osa-alueen kohdalla otsoniryhmäläiset saivat parempia tuloksia. Näitä osa-alueita olivat kipu, sekä selän liikeradan lisääntyminen eteen, taakse, oikealle ja vasemmalle. Tutkijat suosittelivatkin laajempia tutkimuksia otsonin käytöstä lihaskramppien, mutta myös nivel- ja luustokipujen hoitoon.

Linkki tutkimukseen: http://www.idosi.org/wasj/wasj15%289%2911/6.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti