lauantai 11. tammikuuta 2020

Otsonoidut ihonhoitotuotteet aknen hoidossa

Akne eli finnitauti on yksi yleisimmistä ihotaudeista, joihin otsonoituja öljyjä ostetaan. Niinpä onkin outoa, ettei aihetta ole kunnolla tutkittu. Tieteellisessä kirjallisuudessa oleva tieto on toistaiseksi hyvin niukkaa, ja kestääkin varmasti vielä pitkään, ennen kuin todistusaineistoa voidaan kutsua vakuuttavaksi. Silti jonkin verran tutkimustietoa on saatavilla, ja kokemusluontoista palautetta tulee säännöllisesti. Koska aihe kiinnostaa monia, päätin kirjoittaa aiheesta edes sen, minkä voin kirjoittaa perustuen tieteellisiin artikkeleihin, saamaani palautteeseen sekä muuhun tietoon otsonoitujen öljyjen vaikutuksista. 

Manuel Gómezin tutkimus 

Vaikka otsonoituja öljyjä on käytetty jo yli sadan vuoden ajan, yleiseen käyttöön ne tulivat 1980-luvun lopulla Kuubassa. Poliittisen tilanteen vuoksi useat ihmiset ovat loikanneet maasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Yksi heistä on lääkäri Manuel Gómez, joka oli Silvia Menéndezin ohella toinen henkilö, joka perusti otsonin käyttöä tutkivan keskuksen Kuubaan. Gómezin loikkaus oli vähällä lopettaa koko tutkimuksen maassa, mutta onneksi viranomaiset olivat jo nähneet otsonin ja otsonoitujen öljyjen mahdollisuudet, joten tutkimus sai jatkua, ja se jatkuu yhä.

Manuel Gómez on internetsivuillaan julkaissut nuoruusiän aknea koskevan suppeahkon 20 potilasta kattavan tutkimuksen. Pääosalla potilaista akne oli vain lievästi haavaista, mutta joukossa oli kahdeksan vakavampaakin tapausta. Potilaat käyttivät otsonoitua voidetta kahdesti päivässä aina pesun jälkeen. He vierailivat klinikalla tarkastuksessa kahdesti. Ensin 15 ja uudestaan 30 päivän kuluttua hoidon aloituksesta. Ensimmäisellä vierailulla jo 15 potilasta (75 %) oli saanut kiitettävän diagnoosin. Heidän kutina, märkärakkulat ja tulehtuneet talirauhasen haavat olivat kadonneet. 30 päivän kuluttua loputkin potilaat saivat saman diagnoosin. Tutkimus oli toki erittäin lupaava, mutta kaikesta huolimatta suppea, eikä potilaita verrattu minkään muun lääkityksen käyttäjiin. Lisäksi se on julkaistu ainoastaan yksityisillä internetsivuilla, jollaista ei lähteenä pidetä yhtä arvostettuna kuin vertaisarvioitua tieteellistä kausijulkaisua. Raportti oli myös ylimalkainen, ja esimerkiksi käytetyn voiteen vahvuutta tai muita ominaisuuksia ei kerrottu tarkemmin. Aknen hoitamiseen otsonoiduilla öljyillä on kuitenkin vahvoja teoreettisia perusteita. Myös Suomessa käyttäjäkokemukset ovat olleet hyviä, joten siltä osin tutkimus lienee luotettava. Gómezin tutkimus on kuitenkin ainoa aknea käsittelevä tutkimus, jossa useita henkilöitä on hoidettu otsonoidulla ihonhoitotuotteella. 

Palautteita tuotteiden käyttäjiltä 

Seuraavaksi kirjoitan muutamia palautteita, joita eri ihmiset ovat saaneet akneen liittyen. Suuri osa niistä on kopioitu muista tämän blogin kirjoituksista. Painotan, että kyseessä on vain pieni osa saamastani palautteesta. Usein ihmiset kertovat palautetta kasvotusten, tai sitten kuulen siitä tuotteiden jälleenmyyjien tai muiden välikäsien kautta. Tänne blogiin kirjoitan kuitenkin vain sellaista palautetta, jonka olen saanut kirjallisesti ja josta minulle on jäänyt dokumentti, jonka avulla palautteen antaja voidaan tarvittaessa jäljittää. Mitään sellaista palautetta en kirjoita, mitä en voi tarvittaessa todistaa oikeaksi. 

Julkisuuden henkilöiden antamaa palautetta 

Aivan ensimmäiseksi kerron julkisuuden henkilöistä, jotka ovat saaneet apua muiden iho-ongelmiensa ohella myös finneihinsä. Tunnetuin heistä lienee Suvi Tiilikainen (os. Miinala), joka on tunnettu meikkitaiteilija ja entinen Miss Suomi.

Esimerkiksi huhtikuun 2015 Olivia-lehdessä Suvi kertoi seuraavaa: 

”Finnit ovat olleet minulle riesa 11-vuotiaasta asti. Kun akne 20-vuoden taistelun jälkeen hellitti, ensimmäinen raskauteni laukaisi periodaalidermatiitin, eli suunympärysihottuman. Vääränlainen voide voi nostaa päivässä 20 valkopäistä finniä suupielten ympärille. Ihottuma voi yltyä myös tulisesta ruuasta, auringosta tai liian kylmästä tai kuumasta ilmasta. Lukuisat antibioottikuurit ja Roaccutan-lääkekuuri ovat auttaneet vain hetkellisesti.

Löysin nettipalstoja lukemalla otsonoidun oliiviöljyn. Se on jämäkkää antimikrobista öljyä, jota käytetään aamuin illoin kasvovoiteen tapaan. En ole eläessäni löytänyt mitään niin ihmeellistä. 24 vuotta minua vaivanneet finnit katosivat neljässä päivässä, eivätkä ne ole tulleet takaisin, vaikka olen tehnyt kaikkea, mikä ennen ärsytti ihoani.” 

Vastaavaa palautetta Suvi antoi keväällä 2016, jolloin häntä haastateltiin Iltalehdessä. Niin paljon kuin tällaisesta on mainetta tullut, minua kuitenkin hieman harmittaa, että juuri otsonoitu oliiviöljy on näiden artikkelien vuoksi saanut eniten julkisuutta. Otsonoitu seesamiöljy uudistaa ihoa tutkitusti paremmin, ja sitä olen tarkemmin perustellut toisessa artikkelissa. En myöskään suosittele käyttämään vahvaa otsonoitua oliiviöljyä, sillä normaalivahvuiset uudistavat ihoa paremmin. Alla on osittainen kuvakaappaus Iltalehden artikkelista. Samassa artikkelissa otsonoitua öljyä mainosti myös toinen tunnettu meikkitaiteilija Piia Hiltunen. Hän tosin ei maininnut finneistä, mutta atooppisesta ihottumasta hän oli päässyt sen avulla eroon. Niin Suvista kuin Piiastakin olen aiemmin kirjoittanut omat artikkelinsa. 

Saamaani käyttäjäpalautetta liittyen finnien hoitoon

Seuraavassa kirjoitan muutamia käyttäjäpalautteita, joita olen viimeisten vuosien aikana saanut. Monissa niissä on kielioppi- ja kirjoitusvirheitä, joita en ole korjannut, vaan kaikki lainaukset ovat juuri sellaisia, jollaisena olen ne saanut.

Sähköpostiin tullutta palautetta marraskuulta 2018

"Hei!

Haluaisin sanoa pari asiaa käyttämistäni otsonituotteista. Sesamöljy ja hyaluronivoide ovat minulla tällähetkellä käytössä olevat ainoat ihonhoitotuotteet, ja olen todella kiitollinen tästä toimivasta, yksikertaisesta ja edullisesta konseptista! Ihossani tapahtui häkellyttävä muutos melko pian aloitettuani otsoniöljyn käytön. Kaikki näppylät ja tulehduksen kaltaiset kasvoista ja muualta katosivat. Ja Intiimialueen herpes ei ole palannut. Olen aiemminkin näyttänyt ikäistäni nuoremmalta, mutta nyt lähes 60 -vuotiaana otsani iho on täysin sileä. Ihmeellistä! Ihoni oli aiemminkin ollut melko hyvä, iästäni huolimatta sileä, mutta poskien sivualueilla ja leuan alueella sekä rintakehän iholla oli ajoittain pidempiäkin aikoja näppylää. Aikaajoin kasvoihin nousi ihon alle kipeitä isohkoja ”marjoja”, jotka saattoivat olla kuukausia vaivoina, mutta joita en koskaan tullut vieneeksi ihotautilääkärin katsottavaksi.

Lisäksi minulle puhkesi intiimialueelle herpes 53 -vuotiaana. Kynsisieni vuotta aikaisemmin. Olen käyttänyt näitä tuotteita muistaakseni vuodesta 2015 saakka, kun mieheni etsi tietoa valkojäkälän hoitamiseen reseptilääkkeen ohelle/ tilalle. Olen tilannut supervahvaa otsonituotetta kynsisienen hoitoon pari purkkia myös toiselta suomalaiselta toimittajalta, mutta siirryin tuohon seesamöljyyn lopulta siinäkin vaivassa.

Olen käyttänyt kasvojeni ihoon vuodesta 2015 pääasiassa otsonoitua seesamöljyä ja luopunut kaikista muista kosmeettisista ihonhoitoaineista jo kaksi vuotta sitten. Pesen ihoa vain suihkuvedellä, en käytä pesuaineita. Poistan meikin myös käyttämällä seesamöljyä. Välillä mietin, ajaisiko  rypsiöljy saman halvempana tuotteena saman asian :) Seesamöljyä käytän intiimialueille jatkuvasti, kaksi kertaa päivässä. Herpeslääkkeitä en ole käyttänyt sitten 2015. Kynsisieni on ollut vaikeampi hoitaa, vaatii niin paljon vaivaa ja sitoutumista.

Jos jostakin pitää valittaa, otsoniöljytahrat eivät lähde vaatteista millään tahranpoistoaineella, joita on markkinoilla saatavilla. Ja esim saumattomien pikkuhousujen liimaliitokset aukeavat (esim sloggi -pikkuhousut) otsoniöljyn takia.

Ystävällisin terveisin NN"

Tähän omia kommenttejani: Käyttäjä on aivan oikeassa kehuessaan juuri otsonoitua seesamiöljyä. Oikeassa käyttäjä on myös siinä, ettei liian vahva öljy ole parasta, vaan useimmissa iho-ongelmissa normaalivahvuinen on parempaa. Kynsisienestäkin käyttäjä on oikeassa, eli helposti se ei lähde edes näillä aineilla. Siitäkin on sitoutuvalla hoidolla mahdollisuus päästä eroon, kuten olen toisaalla kirjoittanut.

Palautetta elokuulta 2018

Elokuussa 2018 eräs naishenkilö tilasi kaksi pulloa White Swanin otsonoitua kosteusvoidetta hyaluronihapolla. Tilauksen yhteyteen hän kirjoitti seuraavan palautteen:

”Olen ollut ihan supertyytyväinen tähän tuotteeseen. Olen kokeillut aiemmin vaikka mitä, mutta ihoni on ollut kauhea (näppyjä vielä 40-vuotiaana, pintakuivuutta, läikkiä jne), mutta nyt se on tosi hyvässä kunnossa ja olen ihan varma, että se johtuu pitkälti tästä tuotteesta. Kiitos!”

Palautetta helmikuulta 2018

”Hei! Tahtoisin kiittää loistavasta tuotteesta! Olin lokakuussa käymässä äitini kanssa Kokkolan Hyvän tuulen messuilla, tai "Humpuukimessuilla", kuten äitini sanoisi. Messuilla oli jos jonkinlaista Tarot-lukijaa ja kristallikauppiasta. Seasta löytyi White Swanin myyntipiste, josta ostimme sekä minulle, että äidille kasvovoiteet. Miika suositteli akneiholleni (hormonaalinen akne) otsonoitua seesamiöljyä. Kokeilin tuotetta heti samana iltana ennen nukkumaanmenoa, ja huomasin eron jo seuraavana aamuna. Yleensä minulla oli leuassa jatkuvasti kutiseva ja ärsyttävä tunne, joka oli kadonnut kokonaan. Finnejä minulla ei ole lokakuun jälkeen ole ollut ollenkaan, paitsi kerran, kun otsonoitu seesamiöljy oli loppu, ja jouduin päivän verran käyttämään toista ihovoidetta. Olen otsonoidun seesamiöljyn myötä voinut lopettaa e-pillerit, jotka lääkäri oli minulle kirjoittanut aknen hoitoon. Sain pillereistä inhottavia sivuvaikutuksia, mm. pahoja migreenikohtauksia. Nyt elän finnitöntä ja migreenitöntä elämää! Kiitos siitä! :)”

Toukokuussa 2017 saatu palaute

Toukokuussa 2017 eräs henkilö kirjoitti seuraavaa palautetta:

”Hei. Kiitos otsonoitu seesamiöljylle minun akne (mistä olin kärsinyt yli 10 vuotta) hävisi kokonaan parissa kuukaudessa. Kiitos "terveyshullulle" äidille joka löysi teidän artikkelin/mainoksen terveyslehdestä ja kehotti kokeilemaan ja tottakai suuret kiitokset sen tuotteen kehittäjille :-) Käytän öljyä vieläkin, mutta harvemmin ja käytän myös shea kosteusvoidetta ja iho on kuin samettia. Nyt voin käydä ulkona ilman meikkivoidetta/puuteria. Mikä helpotus! Kiitos!!!”

Aina palautteen antajat eivät kirjoittele pitkiä juttuja, ja joskus niitä annetaan muiden asioiden ohessa. Eräs naisihminen kirjoitteli helmikuussa 2017 pidemmän kirjeen perään vielä seuraavaa:

”Olen hyvin tyytyväinen otsonoidun seesamiöljyn käyttäjä. Finnit ovat hävinneet ja kasvojen iho on kaikin puolin paremmassa kunnossa. Vuosia syömäni (tehottoman) Oricyklinin olen jättänyt pois. Ehkä hyvään tulokseen on auttanut myös se, että hankin otsonaattorin ja juon otsonoitua vettä aamuisin.”

Samoihin aikoihin toinen nainen oli tilannut niin otsonoitua seesamiöljyä kuin otsonoituun sheavoihin perustuvaa voidettakin. Jälkimmäistä hän tilasi kaksi pulloa, joista apulaiseni epähuomiossa postitti vain toisen. Luonnollisesti asiakas lähetti siitä huomautuksen ja hyvityksenä lähetin hänelle ison 100 ml pullon puuttuvan 50 ml pullon sijasta. Kirjoituksensa yhteydessä hän kirjoitti vielä seuraavaa:

”Ja suurkiitos erinomaisista tuotteista. Ihollani on alkanut uusi elämä.”

Kokemuksia elokuulta 2016

Nainen Pohjois-Suomesta kirjoitti elokuussa 2016 seuraavaa palautetta sähköpostiini:

”Hei! Haluaisin antaa sinulle käyttäjäpalautetta.

Olen 30-vuotias noin 1,5 vuoden ikäisen lapsen äiti. Minulla puhkesi teini-iässä aivan yhtäkkiä atopia. Välillä se on ollut jopa vuosia oireeton ja välillä sitten taas olen joutunut kortisonivoiteita käyttämään. Mutta melko vähällä olen päässyt kuitenkin sen suhteen, vaikka muutaman kerran iho onkin päässyt aika järkyttävään kuntoon.

Synnytyksen jälkeen atopiani taas pitkästä aikaa puhkesi eikä oikeen millään ole meinannut talttua. Samalla ihoni on alkanut lehahdella laikukkaan punaiseksi todella helposti. Tuntuu, että ihoni on ollut myös epätasaisen värinen koko ajan ja pientä couperosaa(?) on nenänpielissä ja poskissa. Saunasta tai kuumasta suihkusta tulon jälkeen ihoni on aina ollut aivan punisen laikukas. Tämän lisäksi minulle alkoi synnytyksen jälkeen tulla pieniä finnejä. Melkein joka aamu heräsin niin, että kasvoillani (pääasiassa leuassa) oli muutama pieni valkopäinen finni. Liekkö hormoneista johtuvaa, kun imetän vielä.

Nykyään jaksan enää tosi harvoin kokeilla mitään uusia tuotteita ihooni. Tuntuu, että olen kokeillut jo aika paljon kaikkea vuosien varrella (apteekkikosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan sekä tietenkin lääkevoiteet mm. kortisonit ja takrolimuusit) ja rahaa on mennyt enemmän ja vähemmän hukkaan eikä mikään tuote ole ollut mitenkään ylivoimainen. Aina ihoni on tuotteista riippumatta oireillut, jos on ollut oireillakseen. Halusin kuitenkin kokeilla otsonoitua öljyä, luettuani siitä tehtyjä tutkimuksia. Olen nyt käyttänyt yhden 50ml pullon otsonoitua seesamöljyä. Muistaakseni noin viikon verran käytettyäni aloin nähdä muutoksia ihossa. Pienet finnit hävisivät ensimmäisenä melkein täysin. Ihon väri on ollut jotenkin terveempi ja tasaisempi. Ja mikä on kaikista ihmeellisintä. Olen saunan jälkeen aivan tasaisen värinen! En muista milloin olisin viimeksi tullut saunasta ja ihoni olisi näyttänyt samalta kuin aamulla. Tuntuu, että ihoni näyttää pääasiassa aika hyvältä nykyään ja vähemmän meikkiä on kyllä tullut kulutettua. Atooppinen ihottuma tosin vielä on ja pysyy, mutta huomattavaa parannusta on omasta mielestäni tullut!

Nyt tilasin otsonoidun kosteusvoiteen ja kokeilen miten se toimii.”

Sitten omia kommenttejani: Tuo finnien katoaminen ja ihon terveempi väri on hyvin tavallinen vaikutus. Atooppinen ihottuma taas tulee jostain kehon sisältä, ja iho on vain oirehtiva alue. Niinpä kaikkien ulkoisesti annosteltavien tuotteiden käyttö onkin vain oireiden hoitoa. Siksi otsonoidut öljytkään tuskin lopullisesti parantavat atopiaa, mutta saattavat usein antaa huomattavaa apua, kuten tässäkin tapauksessa. Käyttäjä oli suositusteni mukaan valinnut otsonoidun seesamiöljyn vastaavan oliiviöljyn sijaan. Hän mainitseekin lukeneensa tutkimuksia, joista olen paljon kirjoitellut. Otsonoitu seesamiöljy myös leviää paremmin eikä sen hajukaan mielestäni ole yhtä epämiellyttävä, joskin se on aina makuasia. Nyt palautteen antaja tilasi White Swanin sheavoihin perustuvan hoitavan kosteusvoiteen. Niin oman kokemuksen kun useanpalautteenkin mukaan, se pitää ihon vieläkin tasaisemman värisenä. Se ei ole läheskään yhtä rasvainen eikä haise epämiellyttävälle, joten käyttömukavuudeltaan se on miellyttävämpää otsonoituihin öljyihin verrattuna, ja sitä voikin huoletta käyttää myös päiväsaikaan ihmisten ilmoilla.

Palautetta marraskuulta 2015

Marraskuussa 2015 sain sähköpostiini seuraavaa palautetta: 

”Hei!

Olen käyttänyt otsonoitua oliivi-ja seesamiöljyä elokuun alusta alkaen. Minua lähes 10 vuotta piinannut akne on helpottanut lähes täysin!! Kiitos upeista tuotteista.

Kysyisinkin nyt, mitä voidetta suosittelisit seuraavaksi? Edellä mainittuja öljyjä käyttäisin mielelläni, mutta saan jatkuvasti kuulla muilta perheen jäseniltä öljyjen pahasta tuoksusta. Ihoni on erittäin kuiva ja vain kasvoihin olen niitä siis käyttänyt.”

Yst terv NN."

Vastasin hänelle seuraavaa: Akneiho ei yleisesti ottaen pidä liian rasvaisesta tuotteesta, ja siksi joillakin on esiintynyt alkuun mustapäiden lisääntymistä ennen kuin aine on alkanut kunnolla vaikuttaa. Sekin haitta on tavallisesti kestänyt vain muutamia päiviä. Voiteista en vastaavaa palautetta ole ainakaan vielä saanut. Kuten todettu, niiden haju on miedohko ja käyttömukavuus on parempaa otsonoituihin öljyihin verrattuna. Siksi suosittelenkin niille, jotka käyttävät White Swan -tuotteita kasvoihinsa, ostamaan öljyn yökäyttöön ja voiteen päiväkäyttöön. Jos molempiin ei viitsi investoida, pelkällä öljylläkin pääsee hyvin alkuun.

Tapauskertomus kivuliaan onteloaknen hoidosta otsonilla ja otsonoidulla öljyllä

Edellä käsittelin lääkäri Manuel Gómezin tutkimusta, jonka yhteydessä totesin, että se on puutteistaan huolimatta ainoa kliininen tutkimus koskien aknen hoitoa otsonoiduilla öljyillä useille potilaille. Näin asia lieneekin, mutta tieteellisestä kirjallisuudesta löytyy toinenkin artikkeli. Tässä artikkelissa käsitellään vain yhtä tapauskertomusta, ja koska potilaan tauti poikkeaa paljon tavallisesta ”finninaamasta”, päätin kirjoittaa tapauksesta erikseen tämän artikkelin loppuun. Myös potilaan hoidossa käytettiin erilaisia otsoniterapiamenetelmiä, ja otsonoitu öljy oli vain yksi niistä. Amerikkalainen ihotautilääkäri Valerie G. Davis (2018) on julkaissut tapauskertomuksen eräästä hyvin vakavasta aknesta kärsineestä 34-vuotiaasta mieshenkilöstä. Kyseisen miehen akne tunnetaan nimellä acne conglobata, eli onteloakne. Sille ovat tyypillisiä isot märkäontelot selässä, usein myös kasvoissa, joskus pakaroissa ja jopa reisissä ja olkavarsissa. Suuret märkäontelot ovat kivuliaita, ja ne saattavat vuotaa märkää pitkään. Tavallisesti onteloakne ei parane eikä edes lievene itsestään. Sopiva lääkityskin yleensä vain lieventää oireita.

Miehellä oli kymmenen vuoden ajan ollut useita vuotavia ja kivuliaita finnejä mahan, selän, rinnan, pakaroiden ja nivusten alueella. Keskimäärin potilas raportoi 10-12 punaisesta ja turvonneesta finnistä päivittäin, ja märkiviä finnejä oli lukuisia. Kipunsa hän arvioi asteikolla 0-10 täydeksi kympiksi, eli täysin sietämättömäksi kivuksi. Tästä johtuen mies oli masentunut ja hänellä oli itsemurha-ajatuksia. Hän raportoi juoneensa päivittäin 12-18 olutta lievittääkseen kipuaan. Antibiootti ja kortisonikuurit eivät olleet auttaneet. Systeemisistä streroidihoidoista hän oli kieltäytynyt sivuvaikutusten pelossa, mutta suostui lopulta luonnollisempaan hoitomenetelmään.

Tämä hoitomenetelmä oli otsoniterapia. Hän oli niin sanotussa otsonisaunassa, jossa pää oli ulkopuolella, muun kehon ollessa eräänlaisessa teltassa, jonne johdettiin otsonia ja jota lämmitettiin ihohuokosten avaamiseksi. Paikallisiin suuriin finneihin hän sai otsoni-inhjektioita, joissa injektoitiin hoitokertaan kohden 4-12 ml happi-otsonikaasua ihon alle kivuliaan finnin kohdalle. Lisähoitona oli niin sanottu suppea autohemoterapia, jossa hänen pakaralihakseensa injektoitiin otsonoitua verta 5 ml kerrallaan. Sauna- ja injektiohoitoja hän sai neljän kuukauden ajan suppeaa autohemoterapiaa seitsemän kuukauden ajan. Pääosin hoitoja annettiin kerran viikossa, joskin satunnaisesti niitä oli kaksikin kertaa. Koko hoitojakson ajan hän käytti otsonoitua öljyä. Öljystä ei mainittu laatua, vaan ainoastaan tuotemerkki, josta en pikaisella haulla enempää tietoa löytänyt. Sen vahvuutta kuvaavaksi peroksidinumeroksi sanottiin 600, mikä tarkoittaa hyvin lievästi otsonoitua oliiviöljyä. Kuitenkin monet tutkijat analysoivat öljyjä väärin British Pharmacopoeian ohjeiden mukaan, joka ei sovi otsonoiduille öljyille. Mikäli niin on tehty tällekin öljylle, vastaisi tuo 2000-3000 arvoa öljylle, joka olisi analysoitu oikein. Siis kutakuinkin oman yritykseni normaalivahvuisia öljyjä. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

Kuusi viikkoa hoitojen aloituksesta potilaalle kehittyi neljäsenttinen kivulias kysta kivespussiin. Se hoidettiin kipulääkkeillä Trimethaprin-Sulfalla kymmenessä päivässä. Tämä oli ainoa antibioottihoito koko vuoden seurannan aikana. Kun potilas oli käynyt 15 otsonisaunahoidossa ja hoitanut itseään otsonoidulla öljyllä, hän raportoi lievästä kohenemisesta, jossa kipu ja tulehdus olivat lieventyneet sekä finnien koko ja määrä vähentyneet. Viisi kuukautta otsoniterapian aloituksen jälkeen havaittiin jo selvempää kohenemista. Potilas raportoi finnien vähentyneen ja niiden koon pienentyneen. Tämä todettiin myös fysikaalisessa tarkastuksessa, jossa havaittiin myös vuotojen vähentyneen. Vuoden aikana potilaan niin kliininen kuin subjektiivinen tilanteensa jatkoivat kohenemistaan.

Vuoden hoitojen jälkeen potilas raportoi päivittäisten vuotavien finnien vähentyneen 10-12:sta 1-2:een. Kipu oli vähentynyt VAS-asteikolla kymmenestä kuuteen, eli e oli yhä häiritsevää, mutta ei täysin sietämätöntä. Hänen itsemurha-ajatuksensa olivat loppuneet ja suhtautuminen elämään oli optimistista. 12-18 päivittäistä olutta oli muuttunut vain satunnaiseksi alkoholinkäytöksi. Fysikaalinen tarkastus varmisti nämä omakohtaiset havainnot. Finnit olivat vähentyneet ja pienentyneet, tulehdus ja vuodot olivat vähentyneet ja arpeutuminen kohentunut.

Lopuksi

Vaikka vähäinen tutkimustieto ja käyttäjäpalaute onkin positiivista, tarvitaan vielä paljon lisätutkimuksia, ennen kuin todistusaineistoa voidaan lääketieteen näkökulmasta pitää vakuuttavana. Siitä huolimatta voin suositella otsonoituja tuotteita jokaiselle, joka aknesta kärsii. Ylioptimistinen ei silti pidä olla. Kaikille en voi luvata apua. Toki tässä esitetyt tapaukset voivat saada monet optimistisiksi, mutta täytyy muistaa, että palautetta tulee erityisesti niiltä, jotka ovat apua saaneet. Esimerkiksi Karkkipäivä-blogia pitävä Sanni Jama pyysi jokin vuosi sitten tuotteitani testattavakseen lukijoilleen. Hän lähetti niitä kaikkiaan 12 henkilölle, joista yksi jätti ne käyttämättä, koska koki hajun liian epämiellyttäväksi. Jäljellä olleista 11 henkilöstä kuudella oli finnejä, ja heistä kolme kertoi saaneensa niihin apua. Tietysti tällainen blogikirjoitus ei ole mikään tieteellinen tutkimus, ja otos oli hyvin pieni ollakseen merkittävä. Kun lähetin tuotteita, minulla ei myöskään ollut tietoa, kenelle ja millaisista oireista kärsiville ne menevät. Kaksi henkilöä sai lisäksi Sannin ostamia tuotteita, jotka olivat mieto otsonoitu oliiviöljy ja otsonoituun kaakaovoihin perustuva White Swanin hoitava kosteusvoide cocoa. Jälkimmäinen tuote ei enää edes tuotannossa, sillä kaakaovoi tukkii ihohuokosia paljon sheavoita enemmän, ja siksi siitä saatu palautekin oli huonompaa. Jos olisin tiennyt, mihin kukin henkilö tuotetta käyttää, olisin jossain tapauksissa valinnut toiset tuotteet. Silti kolme kuudesta aknesta kärsinyttä sai apua, vaikka todennäköisesti heistä monikin, ellei kaikki, oli jo kokeillut useita tuotteita aiemmin.

Kenties useampaankin tuotteet olisivat tehonneet, jos niiden käyttöä olisi jatkettu pidempään. Kuten erään palautteen yhteydessä mainitsin, akneiho ei yleisesti ottaen pidä ylimääräisestä rasvasta. Toisaalta hoitavan aineen on oltava rasvaliukoinen, jotta se imeytyisi ja vaikuttaisi kunnolla tulehtuneissa talirauhasissa. Siksi tehokaskin aine voi alkuun lisätä finnejä ja mustapäitä, kun iho ottaa nokkiinsa lisääntyneestä rasvasta. Läheskään aina näin ei käy, mutta monissa tapauksissa hyödyt alkavat olla haittoja suurempia vasta 2-3 viikon käytön jälkeen. Hyvin vaikeissa tapauksissa, kuten edellä esitetyssä tapauskertomuksessa onteloaknen hoidossa, voi tulosten saaminen kestää jopa useita kuukausia.

Entä millaisia otsonoituja tuotteita suosittelisin itse aknen hoitoon? Oma suosikkini on normaalivahvuinen otsonoitu seesamiöljy. Se uudistaa ihoa kaikkein parhaiten ja on siltä ominaisuudeltaan parempi kuin vastaava otsonoitu oliiviöljy. Normaali otsonoitu oliiviöljykin on toki hyvä vaihtoehto. Akne saattaa pitää myös jojobaöljystä. Jojobaöljy matkii koostumukseltaan ihmisen talia ja sen käyttäminen viestii iholla, ettei talia tarvita enää lisää. En silti suosittele ostamaan otsonoitua jojobaöljyä! Otsonoitaessa jojobaöljyn luontaiset ominaisuudet menetetään. Tilalle saadaan kyllä otsonoidun öljyn hyvät ominaisuudet, mutta ne eivät ole sen parempia kuin otsonoidussa oliiviöljyssä, joka on selvästi halvempaa. Siksi pidän otsonoitua jojobaöljyä eräänlaisena huijauksena, jossa käytetään hyväksi tavallisen jojobaöljyn hyvää mainetta ihonhoidossa. Yritykselläni on tuote, joka perustuu otsonoituun seesamiöljyyn ja jossa on lisätty otsonoimatonta jojoba- ja tyrniöljyä. Tällainen öljy voi joillekin olla akneen se paras vaihtoehto. Jos kuitenkin olet joskus jojobaöljyä kokeillut ilman sanottavaa hyötyä, suosittelen ensisijaisesti juuri normaalia otsonoitua seesamiöljyä.

Kaikki otsonoidut öljyt ovat puhtaita rasvoja ja ne jättävät ihon rasvaiseksi. Myös niiden haju on enemmän tai vähemmän epämiellyttävä. Kyseisten seikkojen vuoksi monet käyttävät niitä yöaikaan. Päiväkäyttöön sopii paremmin voiteet, jotka perustuvat otsonoituun sheavoihin. Vaikka sheavoi onkin kiinteää rasvaa, se on monien yllätykseksi yksi vähiten komedogeenisiä kasvirasvoja, eikä juurikaan tuki ihohuokosia. Täten se sopii ihonhoitoon kaikille, akneihoiset mukaan lukien. Otsonoitu öljy on kuitenkin se hoitojen ykkösvaihtoehto, ja voiteet ovat sitten tarvittaessa tukihoito päiväkäyttöön tai miellyttävämpi vaihtoehto sitten, kun oireista on pääosin päästy eroon. Jos jotain otsonoitua tuotetta päätät kokeilla, pidä huoli, että se on riittävän tuoretta tai edes säilytetty jääkaapissa. Säilytys huoneenlämmössä heikentää tuotteiden tehoa, voimistaa epämiellyttävää hajua ja saattaa myötävaikuttaa ei-toivotun ihoreaktion syntyyn. Säilytyksestä ja sivuvaikutuksista ole kirjoittanut enemmän toisessa artikkelissa.

Viitteet

Davis, Valerie G. ”Clinical Improvement of Severe Chronic Acne Conglobata. Case Report.” Revista Española de Ozonoterapia 8(1): 109–115, 2018.

Gómez Moralena, Manuel, ”Acne Polimorfíco: Crema Ozonizada en su Tratamiento.” Haettu 13.4.2005 osoitteesta: http://www.naturozone.com/espanol/enscline-deriv.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti