Otsonoitu
oliiviöljy on viimeisen parin vuoden aikana saanut paljon tunnettavuutta. Se
onkin erinomainen tuote monenlaiseen ihonhoitoon, oli kyseessä sitten terve,
tai enemmän tai vähemmän vaurioitunut iho. Tällä tarkoitan juuri ns.
normaalivahvuista öljyä, sillä vahvemmat sisältävät enemmän mm. happoja ja
aldehydejä, jotka jopa heikentävät monia ihonhoito-ominaisuuksia.
Italiassa Sienan
yliopistossa on vertailtu erilaisten ja erivahvuisesti otsonoitujen
kasviöljyjen ominaisuuksia keskenään. Valacchi ym. (2013) havaitsivat, että
ihoa uusivien kasvutekijöiden määrä nousi eniten juuri otsonoidulla
seesamiöljyllä. Samoin koe-eläinten keinotekoiset haavat umpeutuivat sillä
parhaiten. Otsonoitu oliiviöljy oli toinen ja viimeiseksi jäi otsonoitu pellavansiemenöljy. Vaikka erot eivät suuria olleetkaan, olivat ne joka tapauksessa
tilastollisesti merkittäviä.
Tutkijat eivät
osanneet selittää selkeitä syitä näille eroille. Toki he olivat tietoisia eri
öljyjen erilaisesta rasvahappokoostumuksesta, ja päättelivät että sillä oli
asiaan merkitystä. Minäkään en täysin tarkkaa vastausta tiedä, mutta lukuisissa
analyyseissä ja muissa kokeissani laboratoriossa olen tehnyt mielenkiintoisia
havaintoja.
Kun mittaan
valmiista otsonoidusta öljystä siinä olevan vapaan hapen määrää, käytän
menetelmänä niin sanottua jodometristä titrausta. Tällä menetelmällä selvitän,
miten paljon otsonia on öljyyn on reagoinut ja toisaalta saatan myös selvittää,
miten nopeasti syntyneiden otsonidien vapaa happi vapautuu. Olen havainnut,
että kun teen täsmälleen samalla tavalla otsonoitua oliivi- ja seesamiöljyä, on
seesamiöljyssä vapaan hapen määrä selvästi suurempi. Niinpä sitten viime
viikolla tein kokeen tämän varmistamiseksi. Valmistin samaan aikaan
samanlaisilla laitteilla molempia öljyjä. Vaihdon laitteet otsonoinnin
puolivälissä, niin että kumpikin laite tuotti saman aikaa otsonia molempiin öljyihin.
Öljyistä tehtiin normaalivahvuisia. Tällöin otsonoinnin koko aikana öljyissä
oli runsaasti otsonin kanssa reagoivia kaksoissidoksia, joten käytännössä
kaikki otsoni reagoi molempiin öljyihin. Niinpä öljyihin johdetun otsonin
määrä oli käytännössä täysin sama.
Yksityiskohtaiset
tiedot otsonoitujen öljyjen analyyseistä pidän liikesalaisuutena. Lyhyesti
silti mainitsen, että öljyjen otsonidit ja muut peroksidit vapauttavat
jodipitoisista suoloista jodia happamissa olosuhteissa. Tämän vapautuneen jodin
määrä voidaan mitata hyvin tarkasti lisäämällä sekaan ainetta, joka muuttaa
tumman jodin takaisin värittömäksi jodidiksi. Kun käytettyjen aineiden
pitoisuudet tiedetään, voidaan tarkasti laskea öljyistä vapautuneen aktiivisen
hapen määrä.
Tutkinkin
molemmista öljyistä vapautuneen hapen määrää vuorokauden kuluttua siitä, kun ne
oli liuotettu reaktioliuokseen. Seesamiöljyssä se oli noin 32% suurempi kuin
oliiviöljyssä. Tästä voidaan siis todeta, että otsonoitu seesamiöljy vapauttaa
otsonideissa olevaa happea selvästi paremmin kuin täysin vastaavasti otsonoitu
oliiviöljy. Tällä voidaan myös selittää Sienan yliopiston tutkijoiden
havaintoja paremmista tuloksista käytännön kokeissa.
Joku voisi nyt
kysyä, että eikö otsonoidulla oliiviöljyllä päästäisi samaan, jos sitä
otsonoisi enemmän? Oikea vastaus on, että päästään kyllä, mutta otsonoinnin yhä
jatkuessa lisääntyy myös haitallisten happojen ja aldehydien määrä. Aiemmissa
Sienan yliopiston tutkimuksissa havaittiinkin, että niin liian mietojen kuin
liian vahvojenkin otsonoitujen öljyjen tehoa oli heikompi (Valacchi ym. 2011).
Miedossa se johtui epäilemättä vähäisemmästä tehoaineiden (otsonidien ja
peroksidien) määrästä. Vahvassa taas syynä oli liiallinen öljyn sekaan
syntyneiden haitallisten yhdisteiden määrä. Toisin sanoen, otsonoimalla
oliiviöljyä vahvemmaksi, ei päästä yhtä hyviin tuloksiin. Minäkin tutkin vielä
noista mainituista öljynäytteistä niin sanotun happoarvon, eli neutraloin
näytteet vahvalla emäksellä. Arvot olivat molemmissa öljyissä pienet ja lähellä
toisiaan, eli haitallisia aineita niissä oli yhtä vähän.
Koska otsonoitu
oliiviöljy on viime aikoina ollut enemmän julkisuudessa, sitä kysellään yhä
paljon. Hyvä tuote sekin ehdottomasti on, mutta on toki harmillista, jos
julkisuuden vuoksi vielä parempi tuote jää kokeilematta. Vaikka itse tuotan
molempia öljyjä, olen viime vuosina liputtanut seesamiöljyn puolesta. Usein
onkin käynyt niin, että asiakas on aluksi ollut haluton vaihtamaan otsonoitua
oliiviöljyä toiseen, kun on kokenut sen hyväksi. Kun hän viimeinkin on uskaltautunut
kokeilemaan vastaavaa seesamiöljyä, on palaute ollut poikkeuksetta
positiivista, eikä paluuta oliiviöljyyn ole enää ollut.
Molemmissa
öljyissä on toki otsonoiduille öljyille luonteenomainen epämiellyttävä haju.
Hajusta olen kuullut monenlaisia mielipiteitä. Useimpien mielestä otsonoidun
seesamiöljyn haju on ollut vähemmän epämiellyttävä, vaikka päinvastaisiakin
mielipiteitä satunnaisesti olen kuullut.
Viimeisin
seikka suosia otsonoitua seesamiöljyä, on sen juoksevampi olomuoto. Oman
yritykseni White Swan -tuotenimellä myytävät öljyt pakataan ilmattomaan pumppupulloon.
Se on erinomainen pakkaus, koska öljy ei pääse kosketuksiin ilman kanssa ja
toisaalta pullon nouseva mäntä pitää huolen, että kaikki tuote saadaan pullosta
ulos – siis ainakin siinä tapauksessa, ettei tuote ole liian jäykkää.
Otsonoituja öljyjä kannattaa säilyttää jääkaapissa, sillä se parantaa niiden
säilyvyyttä merkittävästi. Jääkaapissa jopa normaali otsonoitu oliiviöljy
saattaa jähmettyä niin, ettei se tule helposti ulos pumppupullosta ilman
lämmitystä. Vastaavalla seesamiöljyllä tällaista ongelmaa ei koskaan ole. Se on
luonnostaan juoksevampaa. Siksi se tulee pullosta helposti kylmänäkin, mutta on myös
helpompi levittää ohueksi kerrokseksi iholle.
Lue myös artikkeli: Miksi en enää valmista enkä suosittele supervahvaa otsonoitua oliiviöljyä?
Lue myös artikkeli: Miksi en enää valmista enkä suosittele supervahvaa otsonoitua oliiviöljyä?
Viitteet:
Valacchi, Giuseppe, Yunsook Lim,
Giuseppe Belmonte, Clelia Miracco, Iacopo Zanardi, Velio Bocci, and Valter
Travagli. “Ozonated Sesame Oil Enhances Cutaneous Wound Healing in SKH1 Mice.” Wound
Repair and Regeneration: Official Publication of the Wound Healing Society
[and] the European Tissue Repair Society 19, no. 1 (February 2011): 107–15.
Valacchi,
G., I. Zanardi, Y. Lim, G. Belmonte, C. Miracco, C. Sticozzi, V. Bocci, and V.
Travagli. “Ozonated Oils as Functional Dermatological Matrices: Effects on the
Wound Healing Process Using SKH1 Mice.” International Journal of Pharmaceutics 458, no. 1 (December 15, 2013): 65–73.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti