keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Kyselyä tyrniöljyn otsonoinnista



Tänä aamuna sain sähköpostia, jossa minua pyydettiin valmistamaan otsonoitua tyrniöljyä. En sitä aio tehdä, ja päätin julkaista perustellun vastauksen myös täällä.

”Hei!

Halusin vain tiedustella, että oletko jossain vaiheessa tekemässä otsonoitua tyrniöljyä? Vai onko sitä edes mahdollista otsonoida? Kärsin ruusufinnistä ja jostain olen lukenut, että tyrni auttaisi joissain tapauksissa. Sekä toki haluaisin käyttää tyrniä anti age vaikutuksensa takia. Toki olen ostanut otsonoitua oliivi öljyäkin ja sen hyväksi todennut, ei tosin täysin vielä ole rosaceaani  poistanut, mutta olenhan käyttänyt sitä vasta n. viikon Jos tyrnin kanssa alat pelata niin olen varma asiakas!

Terveisin: NN”

Hei,

Et ole ensimmäinen, joka otsonoitua tyrniöljyä kyselee. Viime talvena eräs henkilö toi pullon sitä suoraan minulle, ja pyysi otsonoimaan sen. Kieltäydyin siitä perustelluista syistä ja selitän syyn myös tässä:

Otsonoidut öljyt eivät sisällä lainkaan otsonia. Otsoni reagoi öljyn rasvahappojen kaksoissidosten kanssa muodostaen ns. otsonideja, joilla on vastaavia ominaisuuksia kuin itse otsonilla, mutta ne ovat paljon stabiilimpia. Tämän vuoksi otsonoidut öljyt säilyvät kylmässä jopa vuosia kun vaikkapa otsonoidun veden säilyvyys on parhaimmillaankin vuorokauden luokkaa.

Eri rasvahappojen ominaisuudet eroavat erityisesti siitä, miten paljon kaksoissidoksia niissä on ja missä hiiliketjun väleissä kaksoissidokset sijaitsevat. Tyrniöljy sisältää paljon omega-7 -rasvahappoja, eli niissä ensimmäinen kaksoissidos sijaitsee hiiliketjun seitsemännessä välissä. Tämä rasvahappo on iholle hyväksi ja myös ravintona sitä on hyvä saada sopivasti. Kun tyrniöljyä otsonoidaan, reagoi otsoni ensisijaisesti juuri tuon hyödyllisen rasvahapon kanssa. Seurauksena syntyy kyseisen rasvahapon otsonidi, jolla on toki otsonoitujen öljyjen suotuisia ominaisuuksia, mutta samalla se on menettänyt tyrniöljyn suotuisat ominaisuudet. Jos siis haluat tuotetta, jossa on molempia ominaisuuksia, sekoita tyrniöljyä ja otsonoitua seesamiöljyä (parempaa kuin otsonoitu oliiviöljy) keskenään.

Terveellisenä pidetyt kasviöljyt eivät välttämättä ole hyviä otsonoituna. Esimerkiksi ravintona hyvin terveellinen pellavansiemenöljy oli Sienan yliopiston tutkimuksissa kaikkein huonon ihonhoidossa, kun se oli otsonoitu normaalivahvuiseksi. Sen sijaan parhaita olivat erityisesti linoleniinihapon otsonidit. Linoleiinihappo on omega-6 –sarjan rasvahappo, jota on runsaasti mm. seesami- ja auringonkukkaöljyssä. Ravinnosta kyseistä rasvahappoa saadaan tavallisesti jopa liikaa, ja siksi se ei esimerkiksi ruokaöljyssä ole ihanteellinen. Myös oleiinihapon otsonidit (oliivi- ja seesamiöljyssä) olivat hyviä.

Terveisin: Miika Sallinen

White Swan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti