Tänä aamuna sain sähköpostia, jossa minua pyydettiin
valmistamaan otsonoitua tyrniöljyä. En sitä aio tehdä, ja päätin julkaista
perustellun vastauksen myös täällä.
”Hei!
Halusin vain tiedustella, että oletko jossain vaiheessa
tekemässä otsonoitua tyrniöljyä? Vai onko sitä edes mahdollista otsonoida?
Kärsin ruusufinnistä ja jostain olen lukenut, että tyrni auttaisi joissain
tapauksissa. Sekä toki haluaisin käyttää tyrniä anti age vaikutuksensa takia.
Toki olen ostanut otsonoitua oliivi öljyäkin ja sen hyväksi todennut, ei tosin
täysin vielä ole rosaceaani poistanut, mutta olenhan käyttänyt sitä vasta
n. viikon Jos tyrnin kanssa alat pelata niin olen varma asiakas!
Terveisin: NN”
Hei,
Et ole ensimmäinen, joka otsonoitua tyrniöljyä kyselee.
Viime talvena eräs henkilö toi pullon sitä suoraan minulle, ja pyysi
otsonoimaan sen. Kieltäydyin siitä perustelluista syistä ja selitän syyn myös
tässä:
Otsonoidut öljyt eivät sisällä lainkaan otsonia. Otsoni
reagoi öljyn rasvahappojen kaksoissidosten kanssa muodostaen ns. otsonideja,
joilla on vastaavia ominaisuuksia kuin itse otsonilla, mutta ne ovat paljon
stabiilimpia. Tämän vuoksi otsonoidut öljyt säilyvät kylmässä jopa vuosia kun
vaikkapa otsonoidun veden säilyvyys on parhaimmillaankin vuorokauden luokkaa.
Eri rasvahappojen ominaisuudet eroavat erityisesti siitä,
miten paljon kaksoissidoksia niissä on ja missä hiiliketjun väleissä
kaksoissidokset sijaitsevat. Tyrniöljy sisältää paljon omega-7 -rasvahappoja,
eli niissä ensimmäinen kaksoissidos sijaitsee hiiliketjun seitsemännessä
välissä. Tämä rasvahappo on iholle hyväksi ja myös ravintona sitä on hyvä saada
sopivasti. Kun tyrniöljyä otsonoidaan, reagoi otsoni ensisijaisesti juuri tuon
hyödyllisen rasvahapon kanssa. Seurauksena syntyy kyseisen rasvahapon otsonidi,
jolla on toki otsonoitujen öljyjen suotuisia ominaisuuksia, mutta samalla se on
menettänyt tyrniöljyn suotuisat ominaisuudet. Jos siis haluat tuotetta, jossa
on molempia ominaisuuksia, sekoita tyrniöljyä ja otsonoitua seesamiöljyä
(parempaa kuin otsonoitu oliiviöljy) keskenään.
Terveellisenä pidetyt kasviöljyt eivät välttämättä ole hyviä
otsonoituna. Esimerkiksi ravintona hyvin terveellinen pellavansiemenöljy oli
Sienan yliopiston tutkimuksissa kaikkein huonon ihonhoidossa, kun se oli
otsonoitu normaalivahvuiseksi. Sen sijaan parhaita olivat erityisesti
linoleniinihapon otsonidit. Linoleiinihappo on omega-6 –sarjan rasvahappo, jota
on runsaasti mm. seesami- ja auringonkukkaöljyssä. Ravinnosta kyseistä
rasvahappoa saadaan tavallisesti jopa liikaa, ja siksi se ei esimerkiksi ruokaöljyssä
ole ihanteellinen. Myös oleiinihapon otsonidit (oliivi- ja seesamiöljyssä) olivat
hyviä.
Terveisin: Miika Sallinen
White Swan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti